maandag 17 februari 2014

dagboek 7-2-14: keizerspinguïn

De keizerspinguïn is 1,2m hoog. Victor is dus een keizerspinguïn, hij is 1,27m. Een pas geboren keizerspinguïn weegt 300g. Ze wonen in Antarctica. Als het vrouwtje het ei heeft gelegd, geeft ze het aan haar man, dan gaat ze naar de zee omdat het ei leggen veel moeite heeft gekost en dan moet ze eten. De man moet dan 9 weken bij alle andere gaan staan en dan zien ze de zon niet meer terug tot de 9 weken voorbij zijn. Dan komen de eieren uit en komen de vrouwtjes terug. Ze geven de kleintjes aan elkaar, dan doen ze weer hetzelfde maar dan gaat het mannetje naar de zee en zo doen ze het de hele tijd door tot het kuikentje groot is. Cleo

toneel: de keizerspinguïn legt een ei
De pinguïnmannetjes maken een geluid met hun kin op hun borst om de vrouwtjes te lokken. De vrouwtjes kiezen hun mannetje om mee te paren.
De vrouwtjes leggen hun ei en geven het voorzichtig aan het mannetje. Het vrouwtje gaat weg.
De mannetjes zorgen 9 weken lang in de koude Antarcticawinter voor hun ei, ze gaan dicht bij elkaar staan met hun ruggen naar buiten gericht.

De vrouwtjes gaan ondertussen eten zoeken, vissen!

Op het einde van de winter: krak! Het ei breekt, er komt een kuiken tevoorschijn.

De kuikens hebben honger, de vrouwtjes moeten dringend voedsel komen geven. Het mannetje is veel vermagerd, maar kan zijn kuiken nog een beetje eten geven door dit uit te braken.

Na de lange winter komen de vrouwtjes terug naar hun mannetje en hun kuiken.

Het mannetje geeft het kuiken door aan het vrouwtje, nu blijft de mama bij het kuiken en krijgt het eten.
De mannetjes gaan nu eten zoeken. Zo wisselen de mama en papa keizerspinguïn elkaar af tot hun kuiken groot is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten