zondag 5 mei 2013

op zoek naar insecten-hotelletjes

We zijn een lentewandeling gaan doen in de Averegten. Josianne heeft ons begeleid. De wandeling heette: een kamer van rozenblaadjesbehang. Het ging over insecten en hun wonderbaarlijke survival-gidsen. Wat ik heel interessant vind is dat de mannelijke vlinders een vrouwtje van wel 15 km afstand kunnen ruiken. Wat ik ook grappig vind is dat een vlinder haar eitjes aan de onderkant van een blad legt. Over deze prachtige vlinders heb ik getekend.
KatooEerst dachten we dat de bijen door een deel van de bloem staken en de nactar van onder de bloem opzogen. Maar de nectar zit aan de gele laag van de bloem. Dat wisten we niet.

Niet alle kleine beesten kunnen een insect zijn. Een insect moet een kopdeel, een borststuk en een achterlijf hebben. Ook moeten insecten voelsprieten en 6 poten hebben. De meeste hebben vleugels en kunnen vliegen.
Arne R.


De leemwesp maakt een soort van lemen kruik, daar legt ze eerst verdoofde rupsen in en dan haar eitje. Dan sluit de moeder het helemaal af en dan komt het larfje uit en eet het de rupsen op en wordt dan een leemwesp.
Harte en SemDe leemwesp maakt een huisje voor haar eitje, zo maakt ze het:
Stap 1: ze zoekt harde grond en maakt een kruikje met een gaatje in.
Stap 2: in dat kruikje steekt ze allemal verlamde rupsen en legt dan haar eitje
Stap 3: ze maakt het kruikje dicht. Je vraagt je misschien wel af waarom ze er verlamde rupsen in steekt. Dat is namelijk voor als het eitje uitkomt, dat het direct kan eten.
Merel


Ik vond de houtwormen interessant. De houtwormen gaan in een boomstronk en maken lijntjes.
Symon en TiboDe metselwesp gebruikt een bamboestokje als hotel. Ze legt nectar in de bamboestok en legt daar eitjes op. De leemwesp maakt een kruikje om eitjes in te leggen.
Noah


De vlinder legt haar eitjes onder een blad. Uit een eitje komt een rups die heel veel eet. Dan wordt de rups een pop en een hele tijd later komt er een vlinder uit. Een vlinder leeft maar 15 dagen. Wij vonden de citroenvlinder het mooist.
Fien en Cleo
We hebben een lentewandeling in de Averegten gedaan. Wij schrijven over een spelletje, het heet het geurenspel. Er waren 4 groepen: bijen, mieren, vliegen en de meppers. De geuren zijn kokosnoot, appelsien, zwarte bes, citroen, eucalyptus, houtvuur, banaan, appel en rozen. De bedoeling is dat de bijen, vliegen en mieren zo snel mogelijk 3 geuren wegbrengen naar hun nest. Als je getikt wordt en je hebt een geur vast, moet je de geur afgeven aan een mepper. Milan en Reinoutkwak kwak kwak
hou me niet op je hand
want dat brandt
hou me liever op een blad
want da's nat
Wies en LeonardWij zijn naar Averegten geweest. We hebben bloemetjes geplukt. Wij hebben ook met klei potje gemaakt.
Rayana en KhavaWij hebben een lentewandeling gedaan met de klas. Ik vond de nestjes van de insecten het interessantste. Wij hebben zelf een nestje gemaakt uit klei en in de boom gehangen. We deden ook een spel, zo ging het: er is een koning of koningin die moest bij het kamp blijven. Iedereen behalve de koning of koningin moesten geurpotjes zoeken. De koning of koningin moest zeggen of het een goede geur was. Ik was een koning van een nest. De lentewandeling was super tof, leuk en speels!
PS: in de echte dierenwereld is er alleen maar een koningin en geen koning.
Arne C.De metselbij legt haar eitjes in een bamboestok. Ze maakt er verschillende kamers in. Zo doet ze het. Ze zoekt nectar. Ze doet nectar in het achterste stuk, dan een eitje erop en bouwt het dan dicht met een muur. Zo schuift ze telkens verder op tot de bamboe vol is. Soms maakt ze een valletje. Dat is het laatste kamertje met enkel nectar zonder ei zodat de vijanden denken dat er geen eitjes zijn. Vooraan legt ze de onbevruchte eitjes (de mannetjes) om nadien te wachten op de vrouwtjes zodat ze kunnen paren als ze uitkomen.
Febe en Anna

1 opmerking: