maandag 11 februari 2013

Jaïn-tempel

Wij zijn woensdag 16 januari naar de Jaïn-tempel in Wilrijk geweest.
Hij was helemaal van marmer. Je moest in de tempel je schoenen uitdoen. Er waren vijf Jina’s, dat zijn hun goden. Er waren ook 2 bellen die je als je binnenkwam en buiten ging, moest luiden.
Tibo


Er was ook een gids en die heette Kris. Er waren op de tempel 3 torens en op elke toren stond een vlag. Maar er was één toren met de stok en die was 25 meter hoog. Naast de tempel was een groot gebouw dat als cultureel centrum wordt gebruikt. Ze hebben er een eetzaal en ze gaan een bib maken en dat gebouw staat op onze tekening maar de tempel staat ook op onze tekening. Ze gaan afwachten of het marmer gaat verkleuren. Dat willen we niet.
Mauro en Milan Wij hebben de 5 Jina’s getekend die in de tempel staan. Jina’s zijn de goden van het Jaïnisme. Boeddhistische beelden hebben gesloten ogen en Jina’s hebben grote ogen. De Jina’s zijn goden geworden omdat ze al hun geld en rijkdom hebben afgegeven voor een simpel leven. De Jina’s worden gesloten om 13u.
Noah en Pepijn


We zijn naar een Indische tempel geweest. Hij stond in Wilrijk, was helemaal van marmer, en het hoogste punt was 25 meter. De tempel werd gebouwd door de Jaïn-families in Antwerpen. Jaïn is een Hindoegeloof. De 3 torens steken hoog boven de tempels uit. In de tempel zelf staat onder elke toren een Jina. Langs de buitenkant zijn er olifanten, mensen, paarden en duivels afgebeeld. Olifanten betekenen dat je niet te fier op jezelf mag zijn. Mensen betekenen dat je niet te hebberig mag zijn. Paarden betekenen dat je niet te hevig mag zijn. Aan de zijkant zie je ook wielen die betekenen dat het leven blijft doordraaien door de wedergeboorte.
Fien en Arne R        


Wij tekenen de zijkant van de tempel omdat hij heel mooi was en speciaal. De slagtanden van de olifanten zijn afgehakt om te zeggen: “wij vallen jullie niet aan”. Er waren 4 lijnen. In de bovenste waren mensen, de 2de waren paarden, de 3de olifanten en laatste waren duivels.
Reinout en Symon


Ik tekende het plafond van de Jaïn-tempel omdat het heel mooi was. Het was helemaal uit wit marmer gemaakt. De tempel was super mooi. Omdat we binnen geen foto's mochten nemen, tekenen we het.
Arne C.In de Jaïn-tempel stond er een mevrouw. Ze was aan het mediteren, dat was speciaal om te zien. Mediteren is je heel hard concentreren op je binnenste.
Cleo


We zijn naar de tempel geweest en ik heb bindi getekend op onze kinderen.
Khava

Het wiel is de betekenis van het leven dat altijd doorgaat tot ze allemaal in het land van het eeuwige geluk zijn. Daar leven ze allemaal in vrede. Je kan terug komen als duivel, dier, mens of god.
Sem

We zijn naar tempel geweest en ik heb trap en spiegel gemaakt. Als je de trap opgaat kom je bij de jina's. De spiegel is nodig om een bindi te zetten. Andere kinderen hebben ook iets gemaakt van hindoe-tempel en daar waren houten deuren.
RayanaDit is een soort van raam uit marmer aan de buitenkant van de tempel. Ik heb het getekend omdat ik het mooi vind. De voeten betekenen dat als je een goede vriend of vriendin hebt, dan raak je hun voeten aan en de voeten zijn het enige punt dat de grond raakt.
Leonard

Deze vrouw mediteert. Als je mediteert luister je naar de goede voornemens in je hart ... en je communiceert met de goden.
KatooIk heb de vrouw met de 14 dromen getekend, ze is zwanger van een jina. Een jina is een belangrijke god in het Jaïnisme.
MerelIk heb de olifant getekend omdat ik dat het mooiste vond van de tempel. Er is ook iets speciaals aan de olifanten, hun slagtanden zijn namelijk afgezaagd. Niet heel de slagtand maar alleen het puntje van de slagtanden. Er waren 2 olifanten. Ze zijn afgezaagd omdat ze niet willen dat de mensen denken dat de olifant hun wil aanvallen. De 2 mensen die op de olifanten zitten hebben het geld gegeven voor de tempel dus vonden de bouwers van de tempel dat ze op de olifant mochten zitten.
Merel


Wij zijn met de klas naar de Jaïn-tempel geweest in Wilrijk. Wij hebben ook Jina’s gezien. Ik vond ze mooi daarom heb ik er 1 getekend. Een Jina is een Jaïnist die als god herboren is, en die als standbeeld in de tempel staat. Een Jaïnist is iemand uit India die in Jaïnisme gelooft en die al zijn geld aan arme mensen geeft. Jaïnisme is een vorm van hindoeïsme, en er leven in Wilrijk 500 Jaïn-gezinnen die die tempel wilden bouwen. We mochten geen foto’s trekken van binnen in de tempel, wel van buiten.
Wies

1 opmerking:

  1. Lieve Neteltjes,

    Wat een prachtige tekeningen. Super gedaan! Proficiat!

    An
    Mama van Merel

    BeantwoordenVerwijderen